Oletko miettinyt hiihtoharrastuksen aloittamista, mutta et tiedä, minkälaiset sukset sopivat omiin tarpeisiisi parhaiten? Tai kenties olet jo kokenut harrastaja, mutta haluat kokeilla uutta hiihtotekniikkaa ja etsit siihen sopivia suksia. Molemmissa tapauksissa on tärkeää, että löydät juuri sinulle sopivat sukset urheilukauppojen laajoista valikoimista. Hiihtäminen on monipuolinen ja tehokas liikuntalaji, mutta väärien suksien valitseminen voi tehdä hiihtämisestä vaikeaa, joskus jopa mahdotonta. Jotta hiihtoharrastus lähtisi luistamaan, on hyvä käyttää hieman aikaa suksien valitsemiseen.
Miten valitaan oikeat sukset? Mieti aluksi, millä hiihtotyylillä haluat hiihtää. Jos olet aloittelija, on suositeltavaa aloittaa perinteisestä hiihtotyylistä. Se on helpompaa eikä vaadi yhtä hyvää fyysistä kuntoa kuin vauhdikkaampi vapaa eli luistelutyyli. Jos olet kuitenkin suhteellisen hyvässä kunnossa ja perushiihto sujuu ongelmitta, voit hakea vaihtelua luisteluhiihdosta. Siihen vaaditaan erilaiset sukset kuin perinteiseen hiihtotyyliin. Kolmas yleinen hiihtotapa on umpihankihiihtäminen, joka myös vaatii tietyn tyyppiset sukset. Kunkin hiihtotyylin mukaiset sukset ovat usein vielä muokattavissa erilaisilla pohjaratkaisuilla.
Perinteinen hiihtotyyli
Perinteinen hiihtotyyli on kaikille tuttu laji koulujen liikuntatunneilta. Se on helppo oppia, eikä vaadi huippukuntoa. Eräs tapa, millä perinteisestä hiihdosta saa tehtyä vaikeaa, on vääränlaiset sukset. Millaiset sukset siis sopivat parhaiten perinteiseen hiihtotyyliin? Yleisesti ottaen perinteisellä hiihtotyylillä hiihdettäessä suksien tulisi olla 15-30 cm pidemmät kuin hiihtäjä. Liian lyhyet sukset voivat olla epävakaat ja liian pitkät puolestaan hankalat hallita. Suksien pituuden lisäksi niiden jäykkyyteen tulee kiinnittää huomiota. Painavampi hiihtäjä tarvitsee jäykemmät sukset ja kevyemmälle sopivat löysemmätkin.
Perinteisen hiihtotyylin suksia löytyy erilaisilla pohjaratkaisuilla. Pohjaratkaisu kannattaa valita sen mukaan, minkälaisissa olosuhteissa aikoo hiihtää.
- Yksi hyvä vaihtoehto, joka sopii useimpiin sääolosuhteisiin, on skin-sukset. Niiden pohjassa on hieno mohairkarva, joka mahdollistaa suksien pidon ja luiston.
- Nollakeleillä tai pikkupakkasilla oivallinen vaihtoehto on myös nanogrip-sukset. Tämä suksityyppi tunnetaan myös nimillä optigrip ja microgrip. Näissä suksen pidosta ja luistosta huolehtii pohjien kemiallinen käsittely.
- Kolmas pohjaratkaisutyyppi on zero-pitopohjasukset, joissa pohjan kumiliuska tuo pitoa suksiin. Ne toimivat parhaiten nollakelillä.
Luistelu- eli vapaa hiihtotyyli
Luistelu- eli vapaa hiihtotyyli vaatii harrastajaltaan parempaa kuntoa ja kehonhallintaa kuin perinteinen hiihtotyyli. Sopivien suksien valinnassa puolestaan voi päästä helpommalla, kun ei tarvitse miettiä erilaisten pohjaratkaisujen välillä. Luisteluhiihdossa sukset ovat lyhyemmät kuin perinteisessä. Hyvänä nyrkkisääntönä on valita 5-20 cm omaa pituutta pidemmät sukset. Painavamman hiihtäjän kannattaa valita sukset pituusrajojen loppupäästä. Pituuden lisäksi tässäkin hiihtotyylissä suksen jäykkyydellä on tärkeä rooli. Jäykät sukset vaativat hyvän tekniikan, joten aloittelevan luisteluhiihtäjän kannattaa valita hieman löysemmät sukset.
Viime vuosina suksien helppohoitoisuus ja perinteisiä voitelumenetelmiä korvaavat vaihtoehdot ovat kehittyneet huomattavasti. Yleisesti ottaen nykyaikaiset sukset eivät vaadi paljon hoitoa. Luistelusukset vaativat kuitenkin hieman enemmän huoltoa kuin perinteisen hiihtotyylin sukset. Uudet sukset on hyvä voiteluttaa ammattilaisella, jolloin sukset saavat hyvän pohjustuksen ja perusluistovoitelun. Jatkossa voitelun voi tehdä itse pikaluistovoiteilla tai pitoteipeillä. Sukset voi aina myös viedä voideltaviksi urheiluliikkeeseen tai suksihuoltopisteeseen. Luistelusuksien hoito ja voitelu on melko helppoa, ja apua löytyy tarvittaessa ammattilaisilta.
Umpihankihiihto
Metsässä ja tasamaalla umpihangessa hiihdettäessä suksien pitää kannatella hiihtäjää lumessa. Tämä asettaa vaatimuksia suksien rakenteelle. Perinteisen tai luistelutyylin suksilla on turha lähteä umpihankeen. Umpihankisukset ovat muita aiemmin mainitsemiamme suksityyppejä leveämmät ja pidemmät. Suksien pituus vaihtelee 240 cm:stä 300 cm:iin. Metsäsukset ovat muita suksia leveämmät, mikä parantaa hiihtäjän hankikantoa. Normaali metsäsuksien leveys on 7 cm.
Pohjaratkaisuja on näissäkin tarjolla erilaisia. Metsäsuksia löytyy mm. skin-, nanogrip- ja suomupohjilla. Lisäksi niissä on itse voideltavia pohjaratkaisuja.
Umpihankihiihdon yhtenä alalajina voidaan pitää tunturihiihtoa, johon löytyy siihenkin hieman erilaiset sukset. Tunturisukset ovat metsäsuksia lyhyemmät, yleensä noin 165-205 cm pitkät. Myös tunturisuksia löytyy erilaisilla pohjaratkaisuilla, ja niihin voi myös tarpeen vaatiessa lisätä nousukarvoja parantamaan pito-ominaisuuksia. Mikäli tunturihiihdossa on odotettavissa vaikeampia nousuja, voi tunturisuksiin hankkia metallikynnelliset tai lapion malliset nousuraudat.
Tunturisuksissa on eräsuksia tukevammat siteet, mikä auttaa erityisesti rinteitä laskettaessa. Hiihtämiseen tarkoitettavia tunturisuksia ei kuitenkaan pidä sekoittaa laskettelusuksiin, jotka eroavat rakenteeltaan tunturisuksista huomattavasti.
Muista kiinnittää huomiota sauvojen valintaan
Lähes yhtä tärkeää kuin suksien valitseminen, on valita oikeanlaiset sauvat. Sopivan pituiset sauvat määräytyvät oman pituuden ja hiihtotyylin mukaan. Perinteisessä hiihtotyylissä sopiva sauvanpituus on 0,85 kertaa oma pituus eli esimerkiksi 170 cm pitkälle hiihtäjälle 144,5 cm:n sauvat ovat optimaaliset. Luisteluhiihdossa tarvitaan hieman pidemmät sauvat, eli oma pituus kerrottuna 0,95:llä.
Umpihankihiihtokin vaatii omanlaisensa sauvat. Niissä tulee olla leveä sompa, jotta sauva ei uppoa syvälle hankeen. Pituudeltaan umpihankihiihdon sauvojen tulisi olla 0,85 kertaa hiihtäjän pituus.
Valmiina ladulle?
Kun olet valinnut hiihtotyylin ja hankkinut siihen soveltuvat sukset, oletkin jo lähes valmis ladulle lähtemiseen. Tässä vielä muutama vinkki, joilla varmistat hyvän hiihtokokemuksen. Valitse vaatetus oikein, sillä pakkaskelillä ulos lähtiessä tulee puettua päälle liian paljon vaatetta. Hiihtäessä tulee lämmin, joten on tärkeää käyttää hengittäviä vaatteita, jotka joustavat ja pitävät tuulta. Laadukas urheilukerrasto on hyvä sijoitus. Päällimmäisen kerroksen on hyvä olla tuulenpitävä ja hengittävä. Välikerroksia voi laittaa sääolojen mukaan. Sitten ei muuta kuin ylös, ulos ja ladulle!